Translate

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Γονιδιακή θεραπεία για την κώφωση

Για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν στο εργαστήριο τριχωτά κύτταρα του έσω ωτός.

Μια πειραματική γονιδιακή θεραπεία η οποία ελπίζεται ότι στο μέλλον θα οδηγήσει σε αποκατάσταση της ακοής στα κωφά άτομα αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές, επικεφαλής των οποίων ήταν ένας επιστήμονας ο οποίος παρουσιάζει και ο ίδιος σοβαρό πρόβλημα ακοής. Η θεραπεία οδηγεί σε αναγέννηση ζωτικής σημασίας κυττάρων του έσω ωτός που ονομάζονται τριχωτά κύτταρα και τα οποία έχουν καταστραφεί ή εμφανίζουν έλλειψη σε εκατομμύρια άτομα με απώλεια της ακοής.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιτυγχάνουν να αποδείξουν ότι αυτού του είδους τα καθοριστικά για την ακοή κύτταρα μπορούν να αναγεννηθούν σε ένα θηλαστικό. Συγκεκριμένα οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών Ορεγκον διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε ποντίκια, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Νature». Επικεφαλής της νέας μελέτης που δίνει ελπίδα στα 250 εκατομμύρια παγκοσμίως τα οποία είναι είτε κωφά είτε παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα ακοής ήταν ο καθηγητής Τζον Μπριγκάντε, ο οποίος εμφανίζει σταδιακή απώλεια της ακοής από την ηλικία των 10 ετών. Οπως ανέφερε ο ίδιος, «η απώλεια της ακοής μου αποτελεί μια τεράστια πρόκληση τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.Εχω την ελπίδα ότι θα υπάρξουν νέες θεραπείες αποκατάστασης των προβλημάτων ακοής στη διάρκεια της ζωής μου». Η ομάδα από το Ορεγκον χρησιμοποίησε γονιδιακή θεραπεία προκειμένου να δημιουργήσει λειτουργικά τριχωτά κύτταρα σε έμβρυα ποντικών ενόσω βρίσκονταν στη μήτρα. Οταν τα ποντίκια γεννήθηκαν διέθεταν περισσότερα λειτουργικά τριχωτά κύτταρα του κοχλία από όσα θα μπορούσαν να έχουν φυσιολογικά. Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν παράλληλα μέσω ειδικών τεστ ότι τα κύτταρα που παρήχθησαν μέσω της παρέμβασης σε ένα γονίδιο που ονομάζεται Αtoh1 είχαν όλα τα χαρακτηριστικά των υγιών τριχωτών κυττάρων. Αν και η τεχνική χρειάζεται τελειοποίηση προτού χρησιμοποιηθεί για μελέτες στον άνθρωπο, αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν στα θηλαστικά τριχωτά κύτταρα του αφτιού από το μηδέν.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τώρα πειράματα στα οποία διερευνούν αν η μέθοδός τους μπορεί να αναστρέψει την επίδραση γενετικών μεταλλάξεων οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κώφωση ποντικών. Αν αυτά τα πειράματα στεφθούν με επιτυχία, ελπίζεται ότι θα δημιουργηθούν καλύτερα μοντέλα ποντικών για τη μελέτη της απώλειας ακοής του ανθρώπου και έτσι τελικώς θα αναπτυχθούν τρόποι αναγέννησης των ανθρωπίνων τριχωτών κυττάρων και αναστροφής της κώφωσης στον άνθρωπο.

Οπως ανέφερε ο δρ Μπριγκάντε, «κάναμε το πρώτο βήμα:είδαμε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε στη δημιουργία λειτουργικών τριχωτών κυττάρων του κοχλία.Με αυτό το δεδομένο κάναμε μια σημαντική κίνηση προς τον προσδιορισμό θεραπειών για τον άνθρωπο.Ο ίδιος έχω σοβαρό πρόβλημα απώλειας της ακοής.Τα εκπληκτικά νέα για όλους εμάς που πάσχουμε από απώλεια ακοής και εμβοές είναι ότι τώρα πια έχουμε ελπίδα αποκατάστασης της ακοής μας κάποια ημέρα». Η γονιδιακή θεραπεία των αμερικανών ερευνητών θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις έρευνες σχετικά με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, καθώς και τα επαναπρογραμματισμένα ενήλικα κύτταρα για τη δημιουργία νέων τριχωτών κυττάρων. Μια άλλη προσέγγιση αφορά το να γίνεται απευθείας παρέμβαση στα γονίδια του έσω ωτός ώστε να ενθαρρύνεται η δημιουργία νέων τριχωτών κυττάρων.


© Τhe Τimes, 2008

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες