Translate

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Επιλεγμένα Ελληνικά Νοήματα απο τον Damianidoy(youtube)

Ένα βίντεο με κάποια νοήματα:

Από youtube τον Damianidoy
Σε ευχαριστούμε! :)

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

"Η πρώτη, λέξη με νόημα", του Βασίλη Αλεξάκη

Το νέο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη παρουσιάζεται την Τρίτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Αθήνα

Είναι άραγε η νοηματική η πρώτη γλώσσα στην οποία μίλησε ο άνθρωπος; Είναι ένας από τους προβληματισμούς που θέτει το καινούργιο μυθιστόρημα του Βασίλη Αλεξάκη Η πρώτη λέξη (Εξάντας, 2011). Ο Μιλτιάδης, ένας καθηγητής συγκριτικής γραμματολογίας, πεθαίνει και η αδελφή του δίνει την υπόσχεση, την ημέρα της ταφής του, να βρει την απάντηση στο ερώτημα που τον βασάνιζε: Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ξεστόμισε ποτέ ο άνθρωπος;

Κάποια στιγμή η ηρωίδα αναζητώντας μια νεαρή κωφή Γαλλίδα, την Όντρεϊ, βρίσκεται σε μια εκκλησία όπου χορωδία κωφών ψάλλει στη νοηματική γλώσσα: «Είδα δηλαδή τους νεαρούς αυτούς να λένε στη νοηματική γλώσσα τους στίχους ενός ψαλμού κατά τρόπο απόλυτα ρυθμικό, να τραγουδάνε με τα χέρια τους. Οι κινήσεις τους ήταν πιο αιθέριες από αυτές που έκαναν η Όντρεϊ και ο Ζαν-Κριστόφ όταν συζητούσαν, πιο απαλές, πιο μελωδικές θα μπορούσα να πω. Ζωήρευαν όταν ανέβαινε η ένταση της μουσικής και μετά καταλάγιαζαν σιγά-σιγά μαζί της».

Άκουσε πραγματικά μια βουβή χορωδία να ψάλλει σε εκκλησία του Παρισιού ο Βασίλης Αλεξάκης και ενσωμάτωσε το περιστατικό στο βιβλίο του – δεν θα του γλίτωνε άλλωστε ένα τέτοιο επεισόδιο αυτού του μανιώδη καταγραφέα της ζωής. Στις δεκάδες τσέπες του δερμάτινου γιλέκου του, κρύβονται χαρτί και μολύβια για να σημειώνει ό,τι από τα καθημερινά τον εντυπωσιάζει.

Την εμπειρία της βουβής χορωδίας θα βιώσουν και όσοι παρευρεθούν την Τρίτη 12 Απριλίου, στις 7.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31), στην παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης της Πρώτης λέξης. Τέσσερις ηθοποιοί του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος, ο Απόστολος Γιαννόπουλος, ο Σταύρος Λένα, η Ευανθία Πλαχούρα και ο Ηλίας Καραμιχάλης, θα ερμηνεύσουν στη νοηματική το «Ηθοποιός σημαίνει φως» του Χατζιδάκι. Η διδασκαλία είναι της Σοφίας Ρομπόλη και η σκηνοθεσία της Βάσως Τσουπάκη και του Νικήτα Αναστόπουλου.


«Ο Βασίλης Αλεξάκης είχε έρθει πέρυσι σε παράστασή μας και μας μίλησε για αυτή τη χορωδία στο Παρίσι που έψαλλε στη νοηματική. Εφέτος μας πρότεινε να συμμετάσχουμε στην παρουσίαση του βιβλίου του με ένα παρόμοιο δρώμενο», είπε στο «Βήμα» η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και υπεύθυνη επικοινωνίας του Θεάτρου: «Οι κωφοί μπορούν να εκτελέσουν μουσική και τραγούδι, αν τους δείξεις τον ρυθμό. Είναι δύσκολο και χρειάζεται προσπάθεια, αλλά γίνεται. Για μας ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρουμε αυτό που μας καίει, διότι τα λόγια του τραγουδιού μάς εκφράζουν, ηθοποιός είναι “καημός πολύ πικρός και στεναγμός πολύ μικρός”, για όλους σήμερα, στην εποχή μας, με την οικονομική κρίση, αλλά για τους ηθοποιούς του Θεάτρου Κωφών περισσότερο, οι οποίοι, βάσει ενός μεταξικού νόμου, δεν έχουν καν το δικαίωμα να δώσουν εξετάσεις σε δραματικές σχολές. Επομένως αύριο θα ερμηνεύσουμε την αλήθεια μας».

Το Θέατρο Κωφών δημιουργήθηκε το 1983 χάρη στις προσπάθειες του ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Στρατή Καρρά και της Νέλλης Καρρά, η οποία είναι ως σήμερα η καλλιτεχνική διευθύντρια και σκηνοθέτρια του Θεάτρου. Οι εφετινές τους παραστάσεις, στο θέατρό τους στην Πλατεία Κουμουνδούρου, τελείωσαν την περασμένη εβδομάδα. Ετοιμάζονται τώρα για την παράσταση που θα ανεβάσουν από τον επόμενο Σεπτέμβριο, μια ελεγεία στον έρωτα.
«Παλαιοντολόγοι και νευροβιολόγοι συντείνουν στην άποψη ότι πιθανότατα η νοηματική ήταν η πρώτη γλώσσα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος», λέει ο Αλεξάκης, ο οποίος, ερευνώντας, για τους σκοπούς του μυθιστορήματος, ζητήματα που αφορούν τη γλώσσα είχε ενδιαφέρουσες συνομιλίες με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων στη Γαλλία και στην Ελλάδα.

Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν, παρέα με τον συγγραφέα, ο δημοσιογράφος και πανεπιστημιακός Νίκος Μπακουνάκης, οι ηθοποιοί Αριάν Λαμπέντ και Μαρία Πρωτόπαππα και ο συγγραφέας και μελετητής του θεάτρου Πάρις Τακόπουλος.

[tovima.gr]

******************************
Δείτε επίσης...

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του Θ.Κ.Ε. στο Γαλλικό Ινστιτούτο

16ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών διοργανώνει κάθε τέσσερα χρόνια Παγκόσμιο Συνέδριο Κωφών, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής στις 18-24 Ιουλίου 2011.
Οτιδήποτε έχει σχέση με το Συνέδριο μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα www.wfd2011.com, όπου στην αρχική σελίδα παρουσιάζονται οι εξής θεματικές ενότητες:
· Τόπος Διεξαγωγής του Συνεδρίου (Conference Venue)
· Διαμονή (Accommodation)
· Θεματικές ενότητες του Συνεδρίου (Presenters)
· Εγγραφή (Registration)
· Έκθεση (Exhibition)
· 5o Καμπ Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (5th WFDYS Camp)
· 50 Πληροφορίες για τη Νότια Αφρική (50 Facts about SA)
· Έγγραφα (Documents)
· Περιηγήσεις (Tours)
· Πληροφορίες σχετικά με τη Βίζα (Visa Information).
Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γραμματεία του Συνεδρίου στο secretariat@wfd2011.com.
Προκειμένου να καταστεί η ιστοσελίδα προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα Κωφά και Βαρήκοα άτομα, καθότι είναι στην αγγλική γλώσσα, επισυνάπτονται μερικές σημαντικές πληροφορίες, καθώς και η διαδικασία εγγραφής μέσω Ίντερνετ στην ελληνική γλώσσα προς διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων. Επίσης, επισυνάπτεται το πρόγραμμα του Συνεδρίου.

[omke.gr]

www.wfdeaf.org

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

«Τα παιδιά μας έχουν το ίδιο δικαίωμα στην εκπαίδευση όπως όλα τα παιδιά και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να τους το παρέχει, χωρίς εκπτώσεις» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών και Βαρηκόων στους Αμπελόκηπους, Χρυσόστομος Διασίτης, στη χθεσινή δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το σχολείο γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενάντια στα σχέδια που -όπως υποστήριξαν- «προβλέπουν την κατάργησή του».

Στο σχολείο φοιτούν 18 παιδιά.

Λόγω κόστους

«Σε συνάντηση που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα -γονείς και εκπαιδευτικοί- με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, Γιάννη Κουμέντο, μας είπε ότι γίνεται επαναπροσδιορισμός του σχολικού χάρτη της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δικό μας σχολείο θα καταργηθεί» είπε ο κ. Διασίτης. Συνάντηση για το θέμα τόσο με τον κ. Κουμέντο όσο και με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Γιώργο Αλεβίζο, είχαν και μέλη του Α' Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μαριόλης: «Μας είπαν ότι σχεδιάζεται η κατάργηση του σχολείου λόγω οικονομικού κόστους».

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους «σε μια πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο» και προετοιμάζει «το νέο σχολείο της αγοράς».

«Στην Αττική λειτουργούν μόλις 3 ειδικά δημοτικά σχολεία κωφών, όπου φοιτούν συνολικά λιγότερα από 70 παιδιά, όταν ο αριθμός των κωφών παιδιών πανελλαδικά υπολογίζεται στις 2.000. Αντί, λοιπόν, να ανοίγουν σχολεία, σχεδιάζουν να καταργήσουν ένα από τα ελάχιστα. Η μεγαλύτερη αναπηρία είναι η αναπηρία της συνείδησης» είπε ο Χάρης Χουρδάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Κλιμάκωση

Ακολούθησε πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής με στόχο να συναντηθούν με τον περιφερειακό διευθυντή κ. Κουμέντο, ο οποίος όμως απουσίαζε.

«Η συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή, αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, θα σταματήσουμε μόνο αν δεσμευτεί επίσημα το υπουργείο Παιδείας ότι το σχολείο μας δεν θα καταργηθεί» μας είπε ο κ. Διασίτης.

[enet.gr]


Τα Σαββατόβραδα με νόημα μας αποχαιρέτησαν...

Η αντιρατσιστική πρόταση “Σαββατόβραδα με νόημα” του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ), αφού ξεδιπλώθηκε επί δυόμισι περίπου μήνες με παρουσιάσεις βραβευμένων ταινιών αντιρατσιστικού περιεχομένου και μεταμεσονύχτιες (μέχρι πρωίας) συζητήσεις, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα ικανοποίησης και αναμονής στους ανθρώπους που κατέκλυσαν τον ατμοσφαιρικό χώρο του ΘΚΕ.


Το στίγμα της ικανοποίησης αποδίδει περιεκτικά ο ειδικός σύμβουλος του ΘΚΕ σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας: “Κάθε Σαββατόβραδο εδώ και μερικές εβδομάδες παρακολουθήσαμε τις πλέον αψεγάδιαστες αντιρατσιστικές ταινίες. Το ξημέρωμα της κάθε Κυριακής μας έβρισκε να συζητάμε για όψεις του ρατσισμού που ακόμα και οι πλέον αντιρατσιστές από μας δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Οι κωφοί οικοδεσπότες αλλά και πολλοί άλλοι άνθρωποι με αναπηρία που τίμησαν το ΘΚΕ με την παρουσία τους συναντήθηκαν με τον ρατσισμό που βιώνουν οι μετανάστες, οι μειονότητες, οι κάθε είδους διαφορετικοί και στοχοποιούμενοι . Συνέβη και το συμπληρωματικό αντίθετο, οι κάθε είδους διαφορετικοί και στοχοποιούμενοι, συναντήθηκαν με τον ρατσισμό που βιώνουν οι κωφοί και οι άλλοι άνθρωποι με αναπηρία. Ολοι συνειδητοποιήσαμε ότι τα συστατικά του ρατσισμού είναι κοινά και ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης. Συνειδητοποιήσαμε αυτό που είχαμε βάλει κατά νου ως στόχο όταν ξεκινήσαμε. Ολη αυτή η διαδικασία της συνειδητοποίησης, ορίζει την αρχή και το τέλος της ικανοποίησης που με το πέρας των Σαββατόβραδων νιώθουμε...”

Σε ότι αφορά το συναίσθημα αναμονής, το μοιράστηκαν μαζί μας όλοι όσοι βρέθηκαν στις 2 Απριλίου στην αυλαία της σειράς (προβλήθηκαν οι ταινίες “Εγώ για μένα” του Τζώρτζη Γρηγοράκη, “Ισμαήλ” του Γιώργου Ζαφείρη και “Ενας λαμπερός ήλιος” του Βασίλη Λουλέ). Είχε να κάνει με την επικείμενη ικανοποίηση του αιτήματος θεσμοποίησης των σαββατόβραδων που είναι άμεσα συνδεδεμένη με καθεαυτή την οικονομική επιβίωση του ΘΚΕ που σήμερα απειλείται. Η πολιτεία έχει επ’ αυτού τον λόγο – είτε δια του υπουργείου πολιτισμού, είτε δια της δημοτικής αρχής της Αθήνας – το βέβαιον είναι ότι ο αντιρατσιστικός λόγος και μήνυμα που στάλθηκε επί δυόμισι μήνες από το θεατράκι της Σαχτούρη 8 – 10, αξίζει πολύ περισσότερο από λίγες χιλιάδες ευρώ.

Πιθανότατα για να εκτονωθεί έστω πρόσκαιρα το συναίσθημα αναμονής , το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ένα πρόσθετο “Σαββατόβραδο με νόημα” όπου θα επαναπροβληθεί η βραβευμένη ταινία “SeewhatIamsaying” της HilaryScarl. Ο τυπικός λόγος για την επαναπροβολή είναι ότι το “αδιαχώρητο” του κάθε Σαββάτου στην περίπτωση της συγκεκριμένης ταινίας ήταν οριακό, περίπου διακόσιοι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν ελλείψει θέσεων. Ο ουσιαστικός λόγος έχει να κάνει με το ότι – υιοθετούμε φράση της κορυφαίας κύπριας χορογράφου Ελενας Χριστοδουλίδου που τίμησε τις προβολές στις 2 Απριλίου – “δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς, έστω προσωρινά, αυτό που συνειδητά αγάπησες”...


Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες