Translate

Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Εκπαίδευση Κωφών-Βαρήκοων

Με το Ν.2817/2000 αναγνωρίζεται η ΕΝΓ ως γλώσσα των Κωφών στην εκπαίδευση και τη ζωή.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση εκπαιδευτικού και επιστημονικού προσωπικού σε σχολεία Κωφών είναι η γνώση και η χρήση της ΕΝΓ.

Επιμέλεια κειμένου
Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας ΕΝΓ)

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

Συχνά οι ακούοντες αντιμετωπίζουν τους κωφούς ως ιατρικά περιστατικά,ώς ασθενείς και ως απομονομένες υπάρξεις.Σπάνια τους βλέπουν ως πολιτισμική ομάδα.
Οι κωφοί έχουν μία σειρά απο κοινές αξίες για τους εαυτούς τους και την κοινωνία.Δεν είναι η απώλεια της ακοής το κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους, αλλά όπως άλλες πολιτισμικές ομάδες έχουν κοινές εμπειρίες, κοινή γλώσσα και κοινούς τρόπους ζωής που μεταφέρονται απο γενιά σε γενιά.
Για την κοινότητα των κωφών η Padden(1980) έχει δώσει το παρακάτω ορισμό: "η κοινότητα των Κωφών αποτελείται απο μία ομάδα ατόμων που κατοικούν σε κάποια περιοχή, έχει κοινούς στόχους που καθορίζονται απο τα μέλη της και παλεύει για να πετύχει αυτούς τους στόχους.Μία κοινότητα Κωφών μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που δεν είναι κωφά, αλλά υποστηρίζουν δραστήρια τους σκοπούς της κοινότητας και δουλεύουν μαζί με τους Κωφούς για να τους πετύχουν".
Κύριοι στόχοι της κοινότητας των Κωφών είναι η κοινωνική τους αποδοχή ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας με ισοτιμία στην εργασία την εκπαίδευση, την πολιτική εκπροσώπηση, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων ειδικά σε ιδρύματα, σχολεία, υπηρεσίες, φορείς που αφορούν στους Κωφούς.

Επιμέλεια κειμένου
Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας ΕΝΓ)

Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η Ελληνική Νοηματική Γλωσσα(Ε.Ν.Γ) χρησιμοποιείται στην Ελλάδα απο Έλληνες Κωφούς.Δεν είναι η αναπαράσταση της ομιλούμενης γλώσσας με άλλη μορφή,όπως είναι η γραπτή γλώσσα.

Η ΕΝΓ είναι η γλώσσα της κοινότητας των Ελλήνων Κωφών και όχι ένα κατασκεύασμα των ακουόντων.Η ΝΓ δεν είναι διεθνής.Υπάρχουν πολλές ΝΓ στον κόσμο: η Αμερικανική ΝΓ (ASL), που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η Αγγλική ΝΓ (BSL), η Ιαπωνική ΝΓ κ.ά.

Οι περισσότεροι ακούοντες πιστεύουν οτι, επειδή οι ΝΓ έχουν κοινό χαρακτηριστικό τους την οπτική και κινησιακή δομή, είναι ίδιες και αμοιβαία κατανοητες.Όμως κάθε μία ΝΓ χρησιμοποιεί διαφορετικές ή παρόμοιες χειρομορφές,οι οποίες σημαίνουν διαφορετικές ένννοιες.

Η ΕΝΓ,όπως και οι άλλες εθνικές ΝΓ, δε θα μπορούσε να είναι διεθνής: οι γλώσσες δημιουργούνται και εξελίσσονται για την κλακυψη επικοινωνιακών αναγκών μιας κοινότητας.Αυτή η κοινότητα έχει μια ταυτότητα και μια ιστορία που πολλές φορές αυτίτεζεται με την γλώσσα που χρησιμοποιεί.Η αποποίηση αυτής της κοινωνικής ταυτότητας είναι πάρα πολύ δύσκολη,αν όχι αδύνατη, και αυτή η κοινωνική ταυτότητα είανι ο βασικός λόγος ύπαρξης των εθνικών γλωσσών.

Η ΕΝΓ, όπως όλες οι ΝΓ του κόσμου, δεν είναι συμβολική, όπως εσφλμένα πιστευουν πολλοί.Η ΕΝΓ έχει λεκτικές και συντακτικές δομές για να εκφράσει οποιαδήποτε αφηρημένη έννοια.Επίσης, έχει αυστηρούς γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.Για την οριοέτηση αυτών των κανόνων η ΕΝΓ χρησιμοποιεί το χώρο και την κίνηση.Το λεξιλόγιό της είναι πλόυσιο, αν και δεν υπάρχουν επιστημονικές έρευνες για την καταγραφή του.Η ΕΝΓ δεν έχει γραπτή μορφή, αλλά τα θεατρικά έργα της κοινότητας των Κωφών καταγράφονται σε βιντεοκασέτες και οι ιστορίες μεταδίδονται απο γενεά σε γενεά.

Πολλοί πιστεύουν οτι η ΕΝΓ είναι κάτι σε τα σήρματα Μόρς ή οτι μοιάζει με τη μέθοδο BRILLE.Τα σήματα Μόρσ είναι ένας τεχνητός κώδικας επικοινωνίας και όχι γλώσσα, ενώ η μέθοδος BRAILLE είναι ένα κωδικοποιημένο σύστημα αφής που χρησιμοποιείται απο τους τυφλούς για την ανάγνωση της γραπτής μορφής μιας γλώσσας.Δεν έχει ξεχωριστή δομή και δεν είναι φυσική γλώσσα.

Η ΕΝΓ,πως όλες οι ζωντανές γλώσσες, λεχει διαλέκτους που καθορίζονται απο την γεωγραφική κατανομήτου πληθυσμού την εκπαιδευτική εμπειρία, τον χρόνο εκμάθησης της γλώσσας κλπ.Ανεξάρτητα πάντως απο τις διαλεκτικές διαφορές οι Έλληνες κωφοί αναγνωρίζουν την ΕΝΓ ως μία γλώσσα.

Επιμέλεια κειμένου: Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας Ε.Ν.Γ)

ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η Νοηματική Γλώσσα(ΝΓ) είναι η φυσική γλώσσα των κωφών.Οι κωφοί ταυτίζονται με την ΝΓ, η οποία είναι μέρος του πολιτιστικού τους υπόβαθρου.Η ΝΓ ταιριάζει απόλυτα με την οπτική φύση των Κωφών, δηλαδή με τη δυνατότητά τους να βλέπουν και να αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσω της όρασης.Η ΝΓ εξυπηρετεί τις ίδιες κοινωνικές και νοηματικές λειτουργίες όπως προφορικές-ομιλούμενες γλώσσες: οι Κωφοί χρησιμοποιούν την τη ΝΓ για να καλύψουν τις ίδιες επικοινωνιακές ανάγκες με αυτές των ακουόντων ανθρώπων.Για να εκφράσουν δηλαδή επιθυμίες,ερωτήματα,απορίες,εντολές για να δώσουν πληροφορίες απο πρακτικές έως φιλοσοφικές και για να μεταφέρουν αφηρημένες έννοιες.



Επιμέλεια κειμένου:
Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας Ε.Ν.Γ)

Κέντρο Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας στα Ψηλαλώνια-ΠΑΤΡΑ

Να σας συστηθώ:
Είμαι ο
Θεόδωρος Ντέλλης, δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας(Ε.Ν.Γ) και
ιδιοκτήτης της σχολής Ε.Ν.Γ στα Ψηλαλώνια.
Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το Ετήσιο Πρόγραμμα
Εξειδίκευσης Δασκάλων Ε.Ν.Γ στο Πανεπιστήμιο Πατρών(
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,Μονάδας Αγωγής Κωφών).Έχω διδάξει Ελληνική
νοηματική γλώσσα(Ε.Ν.Γ) σε φοιτητές του ΠΤΔΕ για το χρονικό διάστημα 2002-2006.
Επίσης, διδάσκω Ε.Ν.Γ στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών Πάτρας από την έναρξη του
προγράμματος εκμάθησης Ε.Ν.Γ(έτος 2007) έως σήμερα. Έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά
επιμορφωτικά για την εκπαίδευση κωφών-βαρήκοων,για την Νοηματική Γλώσσα, για τον
αθλητισμό και τα άτομα με αναπηρία κ.τ.λ΄.Είμαι μέλος του Σωματείου
Κωφών-Βαρήκοων Νοτιοδυτικής Ελλάδος από το έτος 1990 και έχω εκλεγεί πολλές
φορές ως μέλος του Δ.Σ του Σωματείου.
Επιπλέον,είμαι μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών-Βαρήκοων Νοτιοδυτικής
Ελλάδος και στο παρελθόν είχα κατακτήσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων σε αθλητικές
δραστηριότητες τόσο σε Πανελλήνιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
1η θέση:
στα 100m ανδρών,
στα 200m ανδρών
και στο 4x100m ανδρών
το 1989 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κωφών,
2η θέση:
στα 100m ανδρών
και στο 4x100m ανδρών
το 1990 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου κωφών.
1η θέση:
στα 4000m ανδρών
το 1992 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανώμαλου Δρόμου Κωφών "LIDO" κ.ά

Στο blog που επισκεφθήκατε μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την Σχολή μας (Λειτουργία, κανονισμοί, εκδηλώσεις κτλ) για την Νοηματική γλώσσα και ειδικότερα για την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα(Ε.Ν.Γ),για την εκπαίδευση Κωφών και Βαρήκοων, για το Ελληνικό δακτυλικό αλφάβητο.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας,να εκφράσετε τη γνώμη σας, να μοιραστούμε τις σκέψεις σας. Μή διστάσετε.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ:
Συνεργαζόμαστε:

  1. Με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε)http://www.omke.gr/
  2. Με σχολές ΕΝΓ σε όλη την Ελλάδα
  3. Με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών(Ε.Ο.Α.Κ)
  4. Με την Μονάδα Αγωγής Κωφών του Πανεπιστημίου Πατρών http://www.deaf.elemedu.upatras.gr/

Διάρκεια σπουδών ΕΝΓ

Απο την ΟΜΚΕ απαιτούνται 4 έτη σπουδών (480 ώρες) για την συμμετοχή στις εξετάσεις Επάρκειας ΕΝΓ που πραγματοποιούνται δύο (2) φορές ετησίως.

Τα μαθήματα στη σχολή μας πραγματοποιούνται δύο (2) φορές την εβδομάδα απο δύό (2) ώρες το καθένα.

Λειτουργούν και θερινά ταχύρυθμα τμήματα.

Με την συγκέντρωση πέντε (5) αιτήσεων εγγραφής ξεκινούν συνεχώς νέα τμήματα μαθημάτων.


Επιμέλεια κειμένου:
Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας Ε.Ν.Γ)

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

Ο Ήχος της σιωπής-Frances Itani

Ο ήχος της σιωπής

"Αυτοί πού έχουν την ακοή τους", είπε η Φράι, "όποτε μας συναντούν ρωτούν πάντα το ίδιο:"Σου λείπει η μουσική;", "Σου λείπει το τραγούδι των πουλιών;" Σαν να μην υπάρχει τίποτα χειρότερο απ' αυτό".
"Η μουσική και τα πουλιά έιναι σημαντικά γι' αυτούς που ακούν".
"Όταν είμαι στις κακές μου λέω:Πώς είναι δυνατό να μου λείπει κάτι που δεν γνωρίζω;"
Η Γκράνια δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να εξηγήσει στη Φράι πως πίστευε ή φανταζόταν ότι πίστευε ότι η μουσική και το τραγούδι υπήρχαν παντού. Όχι μόνο στα σύννεφα αλλά και στο πέταγμα των πουλιών, στα φύλλα της βελανιδιάς που χτυπούσαν απαλά στο παράθυρο του κοιτώνα, στα πόδια των παιδιών καθώς έτρεχαν πάνω στο γρασίδι".


Δείτε σχόλια και περιγραφή του βιβλίου απο την Aναγνώστρια http://anagnostria.blogspot.com/2008/04/blog-post_24.html
γιατί ομολογώ οτι τώρα το είδα και θεώρησα καλό μιας και είναι σχετικό να το ανακοινώσω κι εγώ εδω.

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Ελληνική αλφάβητός της Νοηματικής


Με την βοήθεια αυτής της αλφάβητου μπορείτε να επικοινωνησετε με έναν κώφο.Αυτό δεν σημαίνει πως αν μιλάτε αργά και καθαρά,οι κωφοι δεν καταλαβαίνουν!Η αλφάβητος,διευκολύνει στο καταλάβετε τί θα σας πεί και ο ίδιος ο κωφός.Αν εσείς χρησιμοποιείτε την έκφρασή σας, σε πρόσωπο αλλα και κίνηση, τότε να είστε σίγουροι πως η επικοινωνία θα είναι ευκολότερη και αποτελεσματική!! :)

Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Γιατί να μάθει κανείς την Ελληνική νοηματική γλώσσά?

Νομίζω πως είναι πολύ ενδιαφέρον να επικοινωνείς...με τα χέρια!Σίγουρα είναι κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε καθημερινά όλοι μας! Πέρα από αυτό,είναι ένας τρόπος να έρθεις σε επαφή με κωφά άτομα και να μπορέσεις να τους μιλήσεις!Είναι πολύ ενδιαφέρον να μάθεις για την καθημερηνότητά τους,που δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των ακουόντων! Αν τύχει να δείς κωφούς να νοηματίζουν,ένα πράγμα που μπορείς σίγουρα να δεις, είναι η εκφραστικότητά τους!!!Και είναι απόλυτα λογικό μιας και ότι δεν μπορείς να το περιγράψεις με λόγια,το περιγράφεις απόλυτα με το σχηματισμό εκφράσεων στο πρόσωπό σου. Για παράδειγμα, ο τρόμος,η χαρά,το ξάφνιασμα,η λύπη είναι καταστάσεις τις οποίες μπορείς να τις περάσεις στον συνομιλητή παίρνοντας απλά τις κατάλληλες εκφράσεις προσώπου και σώματος!Τί ποιο αποτελεσματικό?Από το να αραδιάζεις δεκαπέντε και είκοσι λέξεις, προκειμένου να πείσεις, γιαυτό που ένιωσες, με την έκφραση απλά γίνεσαι πιο παραστατικός και αποτελεσματικός!
Η έκφραση,είναι πολύ δύσκολο κομμάτι για τους περισσότερους ακούοντες.Την έχουμε θάψει για τα καλά και λίγοι είναι αυτοί που την χρησιμοποιούν αυθόρμητα...Αυτοί που την χρησιμοποιούν πάρα πολύ είναι οι μίμοι,οι κλόουν,οι ηθοποιοί και οι πολύ καλοί αφηγητές ανεκδότων. Έτσι, συνειδητοποιώ ότι, οι ακούοντες ίσως να έχουν συνδέσει υποσυνείδητα την έκφραση με το αστείο και, για άλλους γελοίο...Άδικα κατά την γνώμη μου..
Πέρα από όλα αυτά,η γνώση της νοηματικής μετριέται όπως η γνώση μιας ξένης γλώσσας. Γιατί να μην μπορούμε να δώσουμε μια πληροφορία σε έναν κωφό? Ή έναν ελληνικό καφέ σε περίπτωση που έρθει και πρέπει να πάρουμε παραγγελία???
Για όλα αυτά,αλλά ακόμη και πολλούς άλλους λόγους,διαφορετικοί για τον καθένα,μπορεί να αποδειχτεί ελκυστική η Ελληνική νοηματική γλώσσα.

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες