Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Διαμαρτυρία Σωματείου Διερμηνέων Ε.Ν.Γ για το κλείσιμο της ΕΡΤ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΕΡΜΗΝΕΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ  
 Προς: κ. Κάρολο Παπούλια,  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
 κ. Αντώνη Σαμαρά,  Πρωθυπουργό της Ελλάδος 
 κ. Σίμο Κεδίκογλου,  Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό
 κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη,  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
 κ. Αλέξη Τσίπρα,  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 
 κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. 
 κ. Πάνο Καμμένο,  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανεξάρτητων Ελλήνων 
 κ. Φώτη Κουβέλη,  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΜ.ΑΡ. 
 κ. Δημήτρη Κουτσούμπα,  Γενικό Γραμματέα Κ.Κ.Ε. 
 κ. Γιάννη Δημαρά, Πρόεδρο του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών
 κ. Ιωάννης Λασκαρίδης,  Πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης
 κ. Καλλιόπη Σπανού, Συνήγορο του Πολίτη
  Κοιν.: κ. Μαρία Γκουνίδου,  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος  κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη,  Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία 
Το 1982 η ΕΡΤ παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα δελτίο ειδήσεων στην Ελληνική Νοηματική 
Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.). 
 Οι Κωφοί και Βαρήκοοι πολίτες αυτής της χώρας για πρώτη φορά μπορούσαν επιτέλους, να παρακολουθήσουν ένα δελτίο ειδήσεων στη γλώσσα τους.
  Στα χρόνια που ακολούθησαν, η ύπαρξη δελτίου ειδήσεων στη Νοηματική Γλώσσα έγινε όρος και προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί άδεια σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό. Το 2005 για πρώτη φορά η ΕΡΤ, στην οθόνη του ψηφιακού καναλιού Prisma+ πρόβαλε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 9 με ταυτόχρονη απόδοση στην Νοηματική Γλώσσα καθώς και όλα τα προγράμματα με διερμηνεία στη Νοηματική Γλώσσα. Από το 2007, το κανάλι της Βουλής καλύπτει τις ολομέλειες του σώματος με παράλληλη απόδοση στην Ε.Ν.Γ., εξασφαλίζοντας για πρώτη φορά πρόσβαση στην ενημέρωση των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών.  Μέχρι το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου 2013, υπήρχε καθημερινό 5λεπτο δελτίο ειδήσεων στη Ε.Ν.Γ. από τη ΝΕΤ, ΕΤ3, το κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ (21.00) διάρκειας 1 ώρας από την ΕΡΤ HD, ενώ στο κανάλι της Βουλής όχι μόνο υπήρχε καθημερινό δελτίο ειδήσεων, αλλά και οι ολομέλειές της μεταδίδονταν με απόδοση στην Ε.Ν.Γ. 
Το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν σήμανε μόνο μαύρο στις οθόνες των Ελλήνων Πολιτών. Σήμανε αποκοπή από την ενημέρωση και πληροφόρηση των Ελλήνων Κωφών και Βαρηκόων. Το τελευταίο αποτελεί κατάφωρη κατάργηση του Συνταγματικού τους δικαιώματος, του Ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. 
Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (Σ.Δ.Ε.Ν.Γ.) διαμαρτύρεται και καταδικάζει την πρωτοφανή απόφαση της Κυβέρνησης να διακόψει τη μετάδοση του σήματος των καναλιών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. 
 Η απόφαση αυτή αποκλείει τους Κωφούς – Βαρήκοους πολίτες της χώρας μας από τα συνταγματικά τους δικαιώματα στην ενημέρωση και πληροφόρηση, που τώρα πια δεν είναι προσβάσιμα. Οδηγεί έτσι μια εξαιρετικά ενεργή Κοινότητα στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της Ελλάδας, όπως είναι η κοινότητα των Κωφών-Βαρηκόων, στο περιθώριο, παραπέμποντας σε άλλες εποχές, που ο σκοταδισμός και η απομόνωση ήταν η μόνη αντιμετώπιση της κοινότητας αυτής, εποχές που όλοι ελπίζαμε ότι είχαν παρέλθει για πάντα. 
 Ζητάμε να συνεχιστεί η ίδια σε χρόνο και ποιότητα ενημέρωση των Κωφών – Βαρήκοων πολιτών που προσέφερε έως σήμερα η ΕΡΤ. 
Ζητάμε το σεβασμό των Συνταγματικών Δικαιωμάτων των Κωφών και Βαρήκοων πολιτών που αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναφέρονται στη σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

Ενημέρωση απο Σωματείο Διερμηνέων.
Πηγή: http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2013/07/blog-post_3.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: