Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

Βιβλιοθήκη Ζωντανή ... με ανθρώπινα βιβλία; (Μέρος Ι)

Ένα υπέροχο γεγονός...

Τι: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για τις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Πού: Στο 15ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο Άλσος Γουδή

Πότε: Σάββατο 10 Ιουλίου, ώρα 19.00-22.00

Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας.

Πώς: Μέσα από τη «βιβλιογραφία», της Ζωντανής Βιβλιοθήκης έχετε τη δυνατότητα να διαλέξετε το Ζωντανό Βιβλίο με το οποίο θα θέλατε να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε για 30 λεπτά.

• Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα του Ζωντανού Βιβλίου η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα σας παράσχει ένα Ζωντανό Λεξικό (διερμηνέα) κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

• Μπορείτε να ξεκινήστε τη συζήτηση με μικρή παρουσίαση του εαυτού σας και να θέσετε στο δανεισμένο βιβλίο ερωτήσεις σχετικά με τη ζωή του και τις αξίες του.

• Ο αναγνώστης οφείλει να επιστρέψει το Ζωντανό Βιβλίο στην ίδια πνευματική και φυσική κατάσταση που το δανείστηκε. Δεν επιτρέπεται να προκαλέσει ζημιά σε ένα Ζωντανό Βιβλίο, να του τσαλακώσει τις σελίδες ή να θίξει την αξιοπρέπειά του/της με οποιονδήποτε τρόπο.

• Θα υπάρχει δυνατότητα δημιουργικής φύλαξης των παιδιών των αναγνωστών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Ζωντανή βιβλιοθήκη.

Γιατί: Στην απλούστερη της μορφή η Ζωντανή Βιβλιοθήκη είναι ένα είδος κινητής βιβλιοθήκης, διαμορφωμένης με ένα τρόπο που να ενθαρρύνει τη διάδραση και το διάλογο, μέσα από την απλότητα και τη θετική διάθεση. Οι «αναγνώστες» «δανείζονται» τους ανθρώπους – βιβλία για ένα ημίωρο ή 20 λεπτά και το «διαβάζουν», συνομιλώντας μαζί τους με ένα χαλαρό τρόπο.*Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία (8 θέσεις στάθμευσης για αναπηρικά αυτοκίνητα). Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (Ε.Ν.Γ.) και κατάλογος βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχεται ακόμα ζωντανό λεξικό (διερμηνεία) στα Φαρσί, τα Νταρί και τα Αγγλικά.


Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν…


-Human Library.org

-Ζωντανή Βιβλιοθήκη / Human Library Greece

-Άνθρωποι και θέματα αναπηρίας στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, Ελευθεροτυπία


2 σχόλια:

Για την Νοηματική είπε...

Είναι συναρπαστικό! Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσω!Πέραν του οτι επιτέλους θα "βιώσω" κάτι μέσα σε 20 λεπτά χωρίς να χρειαστεί να διαβάσω!:P

noimatiki2002 είπε...

ALLA AKOMI KALUTERA TA LEEI O APOSTOLIS....!!!!

NA DOUME LOIPON NA DOUME....

http://www.youtube.com/watch?v=yHp38I9TVWg