Translate

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η νοηματική του προσηλυτισμού «Δίδεται και κέρασμα»




Όπως πληροφορηθήκαμε από σχετικό δελτίο τύπου της ιεράς μητροπόλεως Δημητριάδας, 7.30 ως 10 το πρωί της προπερασμένης Κυριακής, ήταν προγραμματισμένη στην Ιερά Μονή Αγίου Ιγνατίου στην Ανακασιά Βόλου (πρώην σχολείο-οικοτροφείο κωφών) η τέλεση της Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου, με ταυτόχρονη απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. “Μετά το πέρας της λειτουργίας” ενημέρωναν οι της μητροπόλεως “θα υπάρχει κέρασμα για τους συμμετέχοντες.”


Το σχετικό με την λειτουργία στην ΕΝΓ ανακοινωθέν, μας κομίζει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πως και τα γιατί της πρωτοβουλίας. Μας ενημερώνει ότι “πρόκειται για μια προσπάθεια από πλευράς της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και του Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ», καταρχήν σε πιλοτικό επίπεδο”. Ευθύς παρακάτω συμπληρώνει : “Aπώτερος σκοπός είναι να τελούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα τόσο η Θεία Λειτουργία όσο και διάφορες Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας , με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα ως απόρροια της ποιμαντικής μέριμνας γι’ αυτή την ομάδα πληθυσμού της κοινωνίας μας.Την απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα θα αναλάβει ο κ. Στράτος Πατρινός,διερμηνέας και θεολόγος.”

Oμολογουμένως στην πρωτοβουλία πρέπει θετικό πρόσημο , πόσο μάλλον όταν – όπως και το δελτίο τύπου της ιεράς μητροπόλεως Δημητριάδας ομολογεί - παρόμοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε ελάχιστες Ιερές Μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας. Πέραν μιας κρίσιμης λεπτομέρειας που αν μη τι άλλο χρήζει σχολιασμού.

Αναφέρει, λοιπόν, το δελτίο τύπου στον επίλογό του: “Σκοπός της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και του Συλλόγου Κωφών και Βαρήκοων Ν. Μαγνησίας «Η Αργώ» είναι να δημιουργηθεί ένας ψηφιακός δίσκος, ο οποίος θα περιέχει την ορθόδοξη πίστη και ζωή με απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ο οποίος θα προωθηθεί τόσο σε Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος όσο και σε αντίστοιχους φορείς που ασχολούνται με το εν λόγω θέμα.”

Και επ’ αυτού το σχόλιό μας: Άλλο πράγμα η δυνατότητα παρακολούθησης λειτουργιών για τους πιστεύοντες κωφούς στην ΕΝΓ και άλλο πράγμα ο σκοπός του προσηλυτισμού και μάλιστα με την συνεργασία του τοπικού συλλόγου κωφών και βαρηκόων. Η σύνδεση του πρώτου με το δεύτερο και με τον τρόπο που επικοινωνείται μοιάζει εξάρτηση του πρώτου απ’ το δεύτερο. Παραπέμπει σε εποχές που θα έπρεπε να θεωρούνται ξεπερασμένες και αντιλήψεις που θα έπρεπε να θεωρούνται παρωχημένες.


Ευχαριστώ Γεωργία!:)
Πηγή: Enet

3 σχόλια:

Για τη Νοηματική είπε...

Εντάξει μια κίνηση για τους κωφούς, ακόμη και κέρδη να επιφέρει στην εκκλησια δεν είναι και τόσο κακό...το άσχημο έιναι να κερδίζουν χρήμα και να μη κινείται...Τι λές κι εσυ Γιωργία?

Spiros Xanthopoulos είπε...

από τους κωφούς να φέρει κέρδη ? Που να τα βρουν τα έσοδα οι κωφοί ?

Ανώνυμος είπε...

Μια δευτερη αναγνωση δε θα εκανε κακο...

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες