Translate

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τα avatar μαθαίνουν τη νοηματική, αποκτούν τεχνητή νοημοσύνη

Για την Νοηματική ανάρτησε:

Πηγή: www.in.gr
Τα avatar μαθαίνουν τη νοηματική, αποκτούν τεχνητή νοημοσύνη

Τα avatar είναι αυτόνομοι χαρακτήρες ή εκπρόσωποι χρηστών στο Διαδίκτυο
Ουάσινγκτον



Τα avatar, εικονικοί χαρακτήρες σε ψηφιακούς κόσμους, θα μπορούν στο μέλλον να εργάζονται και ως διερμηνείς της νοηματικής γλώσσας, χάρη σε λογισμικό που αναπτύσσει η IBM. Στο μεταξύ, μια άλλη αμερικανική εταιρεία προσπαθεί να τα εφοδιάσει με τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ερευνητές της εταιρείας Novamente ανέπτυξαν μια «μηχανή νόησης» (cognition machine) που «σκέφτεται» και ελέγχει τη συμπεριφορά των εικονικών χαρακτήρων.

Όπως αναφέρει το BBC, η τεχνολογία αναμένεται να δώσει αρχικά avatar-κατοικίδια ζώα, τα οποία μαθαίνουν από την εμπειρία, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν πιο πολύπλοκοι χαρακτήρες. «Θα ήθελα να πραγματικά δημιουργήσω εικονικούς ομιλούντες παπαγάλους και στη συνέχεια εικονικά μωρά» δηλώνει ο Δρ Μπεν Γκέρτσελ, ιδρυτής της Novamente. Οι δημιουργίες του αναμένεται να εμφανιστούν σε εικονικούς κόσμους όπως το δημοφιλές Second Life.

Διερμηνείς

Η IBM, στο μεταξύ, ενδιαφέρεται για πιο πρακτικές εφαρμογές των avatar. Ερευνητές της εταιρείας ανέπτυξαν ένα σύστημα για τη μετάφραση ομιλίας στη Βρετανική Νοηματική Γλώσσα.

Το avatar χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας για να μετατρέψει τη συνομιλία σε κείμενο και στη συνέχεια εκτελεί τα αντίστοιχα νοήματα με τα εικονικά του χέρια.

Το σύστημα, με την ονομασία SiSi (Say It - Sign It) αναπτύχθηκε στο ερευνητικό κέντρο της IBM στο Χάρσλεϊ της Αγγλίας. Βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο, αργότερα όμως θα αξιοποιηθεί σε προϊόντα άλλων εταιρειών για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμος κάποιος άνθρωπος-διερμηνέας, ένα avatar που προβάλλεται στον τοίχο θα μπορεί μεσολαβεί στην επικοινωνία με κωφά άτομα, και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Προβολές

Εκπαιδευτική τηλεόραση και Νοηματική!

Η Εκπαιδευτική τηλεόραση εν μέσω κορωνοϊού αναμεταδίδει καθημερινά, στις 10.00 το πρωί,  μαθήματα για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα,...

Δημοφιλείς Αναρτήσεις

Αναγνώστες