Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΩΦΩΝ

Συχνά οι ακούοντες αντιμετωπίζουν τους κωφούς ως ιατρικά περιστατικά,ώς ασθενείς και ως απομονομένες υπάρξεις.Σπάνια τους βλέπουν ως πολιτισμική ομάδα.
Οι κωφοί έχουν μία σειρά απο κοινές αξίες για τους εαυτούς τους και την κοινωνία.Δεν είναι η απώλεια της ακοής το κύριο κοινό χαρακτηριστικό τους, αλλά όπως άλλες πολιτισμικές ομάδες έχουν κοινές εμπειρίες, κοινή γλώσσα και κοινούς τρόπους ζωής που μεταφέρονται απο γενιά σε γενιά.
Για την κοινότητα των κωφών η Padden(1980) έχει δώσει το παρακάτω ορισμό: "η κοινότητα των Κωφών αποτελείται απο μία ομάδα ατόμων που κατοικούν σε κάποια περιοχή, έχει κοινούς στόχους που καθορίζονται απο τα μέλη της και παλεύει για να πετύχει αυτούς τους στόχους.Μία κοινότητα Κωφών μπορεί να περιλαμβάνει άτομα που δεν είναι κωφά, αλλά υποστηρίζουν δραστήρια τους σκοπούς της κοινότητας και δουλεύουν μαζί με τους Κωφούς για να τους πετύχουν".
Κύριοι στόχοι της κοινότητας των Κωφών είναι η κοινωνική τους αποδοχή ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας με ισοτιμία στην εργασία την εκπαίδευση, την πολιτική εκπροσώπηση, τη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων ειδικά σε ιδρύματα, σχολεία, υπηρεσίες, φορείς που αφορούν στους Κωφούς.

Επιμέλεια κειμένου
Ρένα Ανδρικοπούλου(Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής,Διερμηνέας ΕΝΓ)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

einai mia teleiws diaforetikh koinwnia apo auth twn akouontwn atomwn me polles polles ekplhkseis.an mpeis sthn diadhkasia na thn gnwriseis sigoura exeis na pareis polla.atoma zontana,pitharximena,paidia. pragmatika tous thamazw

Κ.Σ είπε...

Ναι,όντως κρύβει πολλές εκπλήξεις και σίγουρα παίρνεις πολλά...πώς να μην πάρεις άλλωστε αφού και η ίδια η γλώσσα είναι τόσο γενναιόδωρη...όποιος ασχολείται θα καταλάβει τί προσπαθώ να εκφράσω...ένα νόημα θα σας έπειθε...